Murumuru C-vitamiiniseerumi

Murumuru C-vitamiiniseerumi on sarjan ehkä eniten näkyvillä ollut tuote, ainakin blogimaailmassa oman kokemukseni perusteella. C-vitamiini on jo jonkin aikaa ollut trendiraaka-aine, joka lupaa ja tutkitustikin kirkastaa ihoa, stimuloida kollageenin tuotantoa ja vaalentaa pigmenttijälkiä. C-vitamiinin "ihmeitä" tekevällä vaikutuksella mainostetaan surutta kosmetiikkatuotteita, vaikka kyseessä olisivat tuotteet, joiden C-vitamiinipitoisuus on aivan liian matala vaikuttaakseen mitään tai molekyyli inaktivoitunut jo ennen kosketusta ihoon. 

Tässä ei tietenkään ole mitään uutta eikä ihmeellistä; samalla tavalla mainostetaan monia vaikuttavia (ja myös vaikuttamattomia) aineita. Tottakai yritykset takovat rahaa sieltä mistä sitä on kulloinkin saatavilla. Retinodit eli a-vitamiinijohdannaiset ovat toinen tällä hetkellä erittäin trendikäs ryhmä ainesosia, joiden avulla myydään hirveän paljon tuotteita. Osassa näistä tuotteista vaikuttavaa ainetta on niin vähän, ettei vaikutusta ihoon oikeasti ole, tai sitä ei ole ainakaan lupausten mukaisissa määrin. Osa retinoidimolekyyleistä puolestaan on heikosti vaikuttavia jo lähtökohtaisesti, jolloin suurikaan määrä tätä molekyyliä tai vaikuttavaa ainetta tuotteessa ei takaa tuloksia. Esimerkki tällaisesta retinoidista on retinyylipalmitaatti (retinyl palmitate). Retinyylipalmitaatin imeytyminen ihoon on melko heikkoa ja myös sen muuttuminen aktiiviseen iholla vaikuttavaan muotoon (retinoic acid) on heikkoa. 

Tämä alustus saa lukijani jo kenties miettimään, että onko Murumurun tuotteessa kyse nyt tällaisesta tehottomasta huijaustuotteesta. En usko, että on, vaikka incl tietouteni ei ole niin hyvää, että sen voisi varmuudella sanoa. C-vitamiini on listalla 4. ja 5. ainesosina, kahdessa eri muodossaan. Pitoisuuksista on mahdoton sanoa mitään. Uskoisin kuitenkin, että incl antaa syyn pitää tätä ihan oikeana C-vitamiinituotteena. 

Monelle kosmetiikkaan perehtyneelle The Ordinary edustaa sarjaa, jossa vaikuttavien aineiden tehoon tuotteissa voi luottaa. He ovat tehneet markkinoinnin hyvin, eikä se ole vain pelkkää markkinointia, vaan kaikesta viestinnästä tulee esille asiantuntemus, joka perustuu tutkittuun tietoon niin pitkälti kuin se melkeinpä on kosmetiikan osalta mahdollista. Lääkkeisiin ei sentään näitä tuotteita voida vertailla, eikä prosessiin, jonka lääkemolekyyli käy läpi mm. vaikuttavuuden toteamiseksi. The Ordinary maailmanvalloituksessaan on tuonut esille mm. C-vitamiinin, retinoidit ja antioksidantit siten, että tästä kakusta ja hypestä on päässyt ottamaan osansa moni muukin yritys, eikä siinä mitään pahaa ole sinänsä, kunhan vain tehdään hyviä tuotteita :D

Luonnonkosmetiikan puolella C-vitamiinituotteet eivät mitenkään selkeästi pomppaa silmille. Murumurua ennen olen kokeillut vain yhtä luonnonkosmetiikan c-vitamiinituotetta eli Novexpertin Booster Vitamin C -seerumia (esittely tässä), jonka pakkauksessa oli varsin vakuuttavat selostukset tuotteen toimivuudesta. Seerumi oli kosmeettisesti miellyttävä ja tehokkaan tuntuinen. Iholla oli tunnettavissa C-vitamiinituotteille tyypillinen tikustelun tunne levittämisen jälkeen, joka on tuttu monelle The Ordinaryn käyttäjälle ja kertoo siitä, että tuotteessa on tuntuvalla tavalla kyseistä vitamiinia. 

Toisaalta kaikki C-vitamiinin muodot eivät aiheuta tikkuilua, kuten mm. The Ordinaryn seerumi Magnesium Ascorbyl Phosphate 10 %. Silti valmistajan mukaan tälläkin nimensä mukaisella c-vitamiinijohdannaisella on ihonhoidollista vaikuttavuutta, tosin tehokkuus on luokiteltu vain keskinkertaiseksi (moderate) vrt. L-Ascorbic Acid -jauheeseen, jonka tehokkuus on luokiteltu erittäin korkeaksi (very high). Murumurun C-vitamiiniseerumissa on molempaa em. C-vitamiinin muotoa, mutta epäilen, että Ascorbic acid ei tässä nestemäisessä muodossaan säily välttämättä stabiilina ja vaikuttavana. L-Ascorbic Acid -jauheen idea nimenomaan on, että sen aktiivisuus ei katoa kuivassa muodossaan. Tuote toimii siten, että se sekoitetaan johonkin seerumiin juuri ennen levittämistä iholle.


Aqua, Avena Sativa Kernel Extract, Sodium Hyaluronate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Ascorbic Acid, Inulin (Prebiotic), Alpha-Glucan Oligosaccharide (Prebiotic), Sodium PCA, Tocopherol, Xanthan Gum, Sclerotium Gum, Lecithin, Pullulan, Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Sodium Gluconate, Parfum (Natural), Aroma
Muuten incl on mielestäni hyvän näköinen. Kaurauute on toisena veden jälkeen, joka on tunnettu rauhoittavista ominaisuuksistaan. Tätä seuraa kosteutta sitova hyaluronihappo. C-vitamiinien jälkeen tulevat prebiootit, jotka ovat ruokaa ihon hyville bakteereille ja auttavat ylläpitämään ihon tervettä bakteerikantaa, mikä on ihon tasapainon ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Incl on oikeasti hyvä, mutta tuoksu on vielä parempi :D Tämä tuoksuu ihan karkilta, joltain aavistuksen toffeetyyppiseltä. Tuoksu voi olla häiritsevä, jos ei tämän tyyppisestä pidä, mutta mulle tuoksu on aamun piristys. Tuoksu ei pysy kasvoilla pitkään, joten kyseessä on enempi tuotteen levityksen aikainen elämys. Seerumi imeytyy hyvin iholle, ei aiheuta tikustelun tai minkään ärsytyksen tunnetta ja jättää ihon pehmeäksi. Ei rullaudu muiden tuotteiden alla.

Itse seerumi on melko paksua, aavistuksen geelimäistä. Ei siis lirua tai voidemaista. Koostumuksensa vuoksi pipettipullo ei ole aivan optimaalinen valinta, sillä pipetillä on jonkin verran haastavaa saada riittävästi seerumia ulos pullosta yhdellä pumppauksella. Pumppupullo olisi ollut ilman muuta järkevämpi ratkaisu tuotteen pakkausmuodoksi.

Yhteenvetona voi sanoa, että kyseessä on kosteuttava, mukavan tuoksuinen, hyvin imeytyvä C-vitamiiniseerumi, jonka C-vitamiinipitoisuus kuitenkin todennäköisesti jää pienemmäksi kuin markkinoiden tehokkaimmissa tuotteissa (kuten esim. The Ordinary). Hyvänä puolena on soveltuvuus myös herkemmälle iholle: tämä seerumi ei aiheuta iholle punoitusta tai pistelyä. Vaikka synteettisen kosmetiikan puolelta löytyy Murumurun c-vitamiiniseerumia tehokkaampia C-vitamiinituotteita, on tässä seerumissa on koostumuksensa puolesta paljon sellaista, mitä jää puuttumaan synteettisestä kosmetiikasta. Se, että minkä tyyppisen ja minkä valmistajan seerumin ostaa, riippuu kokonaisuudesta, mieltymyksistä ja siitä, mitä itse kosmetiikassa arvostaa. Jos haluaa mahdollisimman tehokasta C-vitamiinia iholle, todennäköisesti kannattaa valita The Ordinaryn tuote eikä tämä.

Itse olen ollut laiska synteettisen puolen (eli käytännössä The Ordinaryn) C-vitamiinituotteiden käyttäjä, koska niiden kanssa on aina ollut epämukavuutta jonkin verran, mm. tikustelu, tympeämmät tuoksut ym. Tuotteet ovat jääneet lopulta pyörimään kaappeihin pitkäksi aikaa avaamisen jälkeen. Tällä hetkellä kaapissa seisoo edelleen reilu vuosi sitten korkattu The Ordinaryn tehokas Ethylated Ascorbic Acid 15 % Solution... Käyttömukavuusongelmien vuoksi olen todennut, että Murumurun kaltainen normaalin seerumin tyyppinen tuote on lopulta mulle parempi. Se tulee sentään käytettyä pois ja vieläpä kohtuullisen nopeasti.

Kommentit

Suositut tekstit