Keittiön altaan valinta ja pohdintoja välitilasta

Keittiön pesualtaan valitseminen oli melkoinen homma; päiviä ja viikkoja google kuvahakua sekä instagramin äärellä ajan viettoa. Yritys hahmottaa, miltä mikäkin vaihtoehto näyttäisi vaalean marmorikuvioisen tason ja valkoisen keittiön kanssa. Kaapinovet siis tulevat olemaan maalatut mattavalkoiset valkoisilla listavetimillä eli look on hyvin minimalistinen ilman mitään koristekuvioita ja keittiö on L-muotoinen avokeittiö. Keittiön materiaalivalinnoissa on siis otettava huomioon, miten ne sopivat yhteen olohuoneen kanssa. 

Ehkäpä ihan alkuun olisikin hyvä laittaa yläkerran pohjapiirros tähän, jossa keittiö näkyy:

Yläkerran keittiö-olohuone. Piirroksessa on alustavasti hahmoteltu myös huonekalujen paikkoja. Niiden osalta tämän hetkinen ajatus on, että ruokapöytä tulisi kuitenkin ikkunan alle ja työpöytä siirtyisi alakertaan päämakuuhuoneeseen. Tv- ja sohva tulevat todennäköisesti myös olemaan toisinpäin kuin kuvassa. (Kuva: Rakennusteho)

Mahdollisia altaita kivitasolle ovat päältä-, huullokseen sekä altapäin asennettavat altaat. Vaihtoehtoja on siis paljon enemmän, mitä laminaattitasojen kanssa olisi, sillä siihen altaan voi asentaa vain päältäpäin. Valitsin altaan rakennuttajan yhteistyökumppanin eli Franken mallistosta, mikä rajasi vaihtoehtoja ihan mukavasti, vaikka silti niitä oli turhan paljon. Päältä tai huullokseen asennettavissa altaissa lisäksi voi valita joko lipallisen tai lipattoman altaan. Itselläni oli vaihtoehtona 3 väriä: ruostumaton teräs, graniittikomposiitista valmistettu valkoinen tai musta allas. Altapäin asennus on kalliimpi: tasoon on porattava hanalle reikä ja altaan reunat hiottava. Lipallisessa päältä asennettavassa viimeistelyhiontoja ei tehdä ja tämän vuoksi myöhemminkään ei ole mahdollista vaihtaa tasoon alta asennettavaa allasta.

Huullosasennus oli terminä itselleni tuntematon alunperin, mutta tarkoittaa, että allas tulee täysin samaan tasoon kuin työtaso eli altaan reunalle tehdään hyvin pieni syvennys työtason reunoihin, kuva näyttää selvemmin eri asennustavat:

Pesualtaan asennustavat. Todellisuudessa huullosasennuksessa ei nää mitään rakoa tason ja altaan väliin kuten ylläolevasta kuvasta voisi päätellä. (Kuva: ideal-keittiöt.fi)

Todella usein kivitasoihin suositellaan altakiinnitettävää allasta, jolloin kivitaso pääsee parhaiten esiin. Myös etuna on, että työtasolta lika ja kosteus saadaan pyyhittyä suoraan altaaseen eikä kosteutta tai lian kertymää pääse tason ja altaan väliseen liitoskohtaan, mikä on päältä asennettavassa ja huullosasennuksessakin riskinä. Kosteus voi periaatteessa vähitellen irroittaa allasta tasosta.

Tässä koottuna kaikki allasvaihtoehdot, joita mietin. Ylemmässä kuvassa ovat lipalliset päältä asennettavat Franke Maris fragranite graniittikomposiittialtaat sekä Franke Box lipallinen rosteriallas, joka on asennettavissa joko päältä tai huullokseen. Alemman kuvan altaat ovat materiaaleiltaan vastaavat, mutta alta asennettavia (paitsi Box-altaan voisi asentaa myös huullokseen).

Franken päältä asennettavat altaat (franke.fi)

Franken altakiinnitettävät altaat (franke.fi)

Fragranite graniittikomposiitti on materiaalina mielestäni todella upea. Sain tilaisuuden nähdä mustan Maris-altaan livenä ja kuvat eivät todellakaan tee altaalle oikeutta. Altaassa on pientä kimallusta graniitista, joka näkyy läheltä. Valkoisesta Maris-altaan materiaalista oli valitettavasti nähtävissä vain pieni mallipala. Myös Franke Box lipallinen allas teki rakennustoimistolla vaikutuksen eleettömällä minimalistisella tyylikkyydellään. 

Eternal Calacatta Gold -kvartsin päällä mallipalat Franke Maris -altaan 3 eri väristä; musta, harmaa ja valkoinen.

Hankalimmaksi altaan valinnassa osoittautui mielikuvitukseni rajoittuneisuus; miltä mikäkin kokonaisuus näyttäisi keittiössä, jota en ole koskaan nähnyt. Juuri samanlaisia kokonaisuuksia, mikä minun keittiöni voisi olla, ei löytynyt netin kuvista. Mustan hanan valitseminen lopulta auttoi altaan valinnassa. Ykkösvaihtoehdoiksi muodostuivat Maris musta päältä asennettava ja Kubis alta kiinnitettävä allas, joiden välillä arvoin pitkään ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Valkoiset allasmallit jäivät pois sen vuoksi, että musta hana olisi ehkä näyttänyt turhan yksinäiseltä kaiken valkoisuuden keskellä. Mielikuvissa lopulta rosteriallas, musta hana ja marmorikuvioinen kvartsitaso muodostivat liian sekavan kokonaisuuden. 

Päädyin siis mustaan altaaseen ja tiukan mietinnän jälkeen alta asennettavaan malliin. Ajattelin lopulta, että näin musta ei ainakaan hyppäisi liikaa silmille, mutta toisi kuitenkin kivaa kontrastia alta myös asennettuna. 

Keittiövalinnoissa kaikki muu on melko klassista, mutta musta allas ja hana tuovat kontrastia ja ovat statement tälle ajalle. Mielestäni on hauska ajatus, että vuonna 2021 rakennetussa talossa ja keittiössä on jotain tämän ajan mukaista uutta juttua, aikakaudelle leimallista. Onhan esim. jokaisella vuosikymmenellä omat juttunsa, ainakin 70- ja 90-lukujen tietyt materiaalit pystyy heti yhdistämään tähän aikakauteen. 

Tällaista ilmettä lähdettiin lopulta hakemaan allas- ja hanavalinnoilla. 

Franke Kubus KGB alta asennettava komposiittiallas

Vielä muutama sana välitilasta. Keittiön tasolle tuli sen verran hintaa, että alunperin päätin, että välitilan osalta mennään rakennuttajan tarjoamilla laatoilla, jotka siis kuuluvat asunnon hintaan, ns. vakiolaatat. Ne olisivat olleet valkoiset 30x60 cm kokoiset pystyyn asennettavat laatat. Ihan siistin näköinen periaatteessa, mutta jokin tyytymättömyys jäi kuitenkin kalvamaan ja vahvistui, kun katselin laatoitusta kuvista mm. rakennuttajan aiemmista kohteista. Mietin, että kun kerran panostin tasoon näin paljon, miksi jättäisin homman puolitiehen? Välitila antaa jopa tasoa enemmän ilmettä keittiölle ja on näkyvä osa keittiötä koko yläkerran avoimessa tilassa. 

Selailin kuvia erilaisista laatoituksista ja välitilalaseista sekä levyistä. Mikään ei oikein iskenyt kunnolla, inspiraatiota ei tullut. Lopulta uskaltauduin miettimään mahdollisuutta ottaa välitila samasta materiaalista kuin taso eli Eternal Calacatta Gold- kvartsista. Hinta ei yllättänyt, eli oli kallis, kuten odotinkin, 1700 euroa. Välitilalevyn sai 1,2 cm paksuna, mikä teki siitä 2 cm paksuista tasoa halvemman. Edellisessä postauksessani on mallikuva keittiötasostani ja siinä myös kvartsi on viety välitilaan saakka. Siitä kuvasta saa hieman käsitystä, millaista ilmettä ollaan hakemassa.

Heti välitilan päätettyäni iski seuraava murheen aihe eli pistorasiat. Rakennussuunnitelman mukaisesti keittiön välitilaan keskelle asetetaan 2 pistorasian pistokkeet säännöllisin välein eli pistorasiat tulevat hyvin näkyville alla olevan kuvan tapaan. Kuvassa nähdään myös yllä mainitsemani 30x60 cm laatta välitilaan asetettuna.

Ilman muutoksia keittiön välitila ja pistorasiat olisivat näyttäneet tältä

Jälleen kerran mietin, että täytyy tehdä muutos. Panostan todella suuren summan välitilaan ja nyt nuo pistorasiat pilaisivat kaiken.. Halusin kulmapistorasiat Limenten mallistosta, sillä heiltä löytyy mielestäni siroimmat ja huomaamattomimmat vaihtoehdot vrt. esim. ABB:n Jussi-kulmapistorasiat. Hintaa asennuksineen tuli lisää 400 euroa. Näin se budjetti vain paisui vähitellen paljon suuremmaksi, mitä olisin alunperin ollut valmis maksamaan.

Minimalistinen, siro ja tyylikäs Limente Mini-2 kulmapistorasia

Keittiöstäni tuli mielestäni melkein täydellinen. Mitä jäi puuttumaan, oli aamiaiskaappi ja integroidut kodinkoneet. Aamiaiskaapille ei olisi tässä keittiössä oikein ollut tilaa ja hintalappu olisi ollut +1000 e kalliimpi vähintäänkin, joten sen sai unohtaa heti kättelyssä. Integroitujen kodinkoneidenkin osalta hinta tuli esteeksi. En ollut valmis panostamaan niihin rahallisesti, sillä mielestäni myös perinteiset valkoiset koneet ja integroitu mikroaaltouuni ovat hyvännäköiset. Toki mikroaaltouunista täytyi maksaa noin 350 e lisää valmiiksi asennettuna. Erillistä mikroaaltouunihyllyä en olisi missään nimessä ottanut, sellainen mielestäni rikkoo keittiön yhtenäisen ilmeen. Jos integroitu mikro ei olisi ollut syystä tai toisesta mahdollinen, olisin mieluummin pitänyt mikron tason päällä. Jääkaappi, pakastin, astianpesukone ja uuni+induktioliesi siis kuuluivat asunnon hintaan. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit