Keittiö - tärkein ja vaikein

Kodinhankintaprosessissa keittiö oli itselleni tärkein muutostöiden kohde ja siihen liittyvät materiaalivalinnat olivat budjetissani etusijalla. Keittiö on myös ollut päätöksenteon osalta vaikein; viikkoja mietintää ja valintojen tekemisiä ja niiden perumisia. Keittiön muutostyösuunnittelu aloitettiin heti syyskuusta ja lyötiin lukkoon vasta muutama viikko sitten. Hommassa meni siis 6-7 kk kokonaisuudessaan ja se hidasti loppuja muutostöitä. Keittiösuunnittelun tultua valmiiksi, tajusin vasta siinä vaiheessa kiinnostua kylpyhuoneiden ja saunan tilanteesta, jotka olivat vähällä jäädä alkuperäiseen asuunsa, kun kaikki huomio ja alkuperäistä suunnitelmaa myös paljon enemmän rahaa meni keittiöön. 

Ensimmäinen ajatus keittion suunnittelussa oli työtason valinta ja se, etten missään nimessä halua laminaattitasoa (joka on oletuksena), vaan kivitaso olisi toiveena. Olen tähän saakka koko elämäni käytännössä asunut asunnoissa, joissa on enempi vähempi resuiset laminaattitasot, joihin on pinttynyt likaa ja reunat repsottavat. Tiesin, että kivitasolle tulee reippaasti hintaa lisää, mutta että niin paljon, oli pieni yllätys. Paria tonnia veikkasin, hinta olikin sitten 3000 euron luokkaa. Tähän vielä tuli lisää pari sataa allasaukon ja hana-aukon työstön vuoksi. Nykyiset laminaatitkin ovat ihan tyylikkäitä, eivätkä todellakaan edusta mun kauhukuvaa, mutta kivellä on silti monia etuja laminaattiin nähden. Laminaatin kanssa ei voi ottaa alta asennettavaa tai huullettua allasta, eikä kestävyys ei ole lähellekään kivitason veroinen. Laminaatissa naarmut ovat näkyviä ja lopullisia, kiveen on haastavampi vahingossa saada naarmuja aikaan.

Katsoin ensin rakennuttajan graniittivalikoiman, mutta lopultakin ne tuntuivat liian hautakivimäisiltä ja synkältä, vaikka plussana olisi kotimaisuus ja aito luonnonkivi. Aidossa luonnonkivessä on myös heikkoutensa; graniitti on jossain määrin huokoinen ja tahroja voi jäädä herkästi, joita ei saa pois. Tummaan graniittiin voi jäädä jälki vaikkapa märän vesilasin pohjasta, kun vesi kuivuu ja sen sisältämät suolat imeytyvät pintaan. Marmori puolestaan on luonnonkivistä huokoisin ja vaaleutensa vuoksi likamagneetti, vaatii paljon huomiota ja huoltoa. Sitä en laittaisi missään nimessä keittiötasoksi.

Kvartsikivivalikoimasta löytyi lähes heti mieleinen taso. Kyseessä on Silestonen Eternal Calacatta Gold; valkoinen marmorikuviotu kvartsi, jossa peruskuvio on harmaan sävyinen ja seassa on myös kultaisia juosteita. Kuviointi on hyvin maltillinen. Kun löysin tuon, en oikeastaan pystynyt enää harkitsemaan muita tasoja. Päätös oli sinänsä helppo. Kvartsitaso on yli 90%:sti luonnonkvartsihiekasta puristettu korkeassa lämpötilassa eli kyseessä ei ole samalla tavalla luonnontuote kuin graniitti tai marmori, jotka semmoisenaan louhitaan kallioperästä.

Silestone Eternal Calacatta Gold -kvartsin kuviointi on hillitty ja klassinen, kuvio jäljittelee Calacatta-marmoria. (Kuva sivulta: cosentino.com/fi)

Tämän näköinen taso tulee olemaan. Kuvassa myös välitila samaa kvartsia. Allasaukon hionta altapäin asennettavaa allasta varten tuo lisähintaa, samoin hana-aukon työstäminen. (Kuva sivulta: rocky-tops.com/)

Tasoa huomattavasti hankalampia valintoja olivat pesuallas ja hana. Homma tuntui polkevan paikalla ja tuntui välillä suorastaan ylivoimaiselta. Vakiohana on hyvin tyylikäs Hansgrohen mallistosta ja alkuun mietin sille vaihtoehtoa Orakselta: 
Hansgrohe Focus M41 vs. Oras Safira 1029F? Tätä mietin pitkään, kunnes tuli uusia ideoita...

Ajatus mustasta hanasta hivuttautui hiipien mieleen instagram ja google kuvahaun sisustuskuvien selaamisen myötä ja laittoi suunnitelmat uusiksi. Ihan alkuun pidin mustia hanoja ja altaita omituisena uutena itselleni täysin vieraana "muotivillityksenä". Aikaa menee, että silmä tottuu ihan vahingossa. Harmi vain, että kumpaakaan yl. hanaa ei ollut mustana saatavana. Hansgrohe Focuksesta on musta versio olemassa, mutta ilman astianpesukoneventtiiliä, joten se ei käynyt. Oraksen ainoa musta hana on Vega, jonka malli ei itseä miellyttänyt. Alkoi siis uusi etsintä. Kärkikaksikkoon päätyivät Hansgrohen ja Franken hanat:

Hansgrohe Talis M54 vs. Franke Ambient Swivel Spout

Ehdin jo valita Franken kertaalleen, mutta peruin tämän päätöksen ja lopulta Hansgrohe voitti. Olen tyytyväinen, että uskalsin valita mustan hanan. Nyt keittiöön tulee jotain tämän ajan mukaista ja ovathan nuo upean näköisiä lopulta. Nälkä kasvoi lopulta syödessä ja mustat hanat löysivät tiensä lopulta myös kylpyhuoneisiin. Tästä myöhemmin.  

Päätös mustasta hanasta onneksi rajasi pesuallasvaihtoehtoja, jonka valinta oli, jos mahdollista, vielä vaikeampi kuin hanan valinta. Tästä seuraavassa postauksessa, kuten myös välitila-asioista. 

Hansgrohe Talis M54 mattamustana (Kuva sivulta hansgrohe.fi)

Kommentit

Suositut postaukset