Parketin valinnanvaikeutta

Varasin ja ostin asuntoni jo ennen rakentamisen alkamista, joten materiaalivalinnoille oli runsaasti aikaa, sillä rakentamisessa kestäisi noin vuosi. Monien materiaalivalintojen kanssa sain tehtyä päätöksiä nopeasti, mutta yllättäen kuitenkin kävi niin, että loppukiri tuli. Tällä viikolla piti päättää kylpyhuoneen sisustus lopullisesti (mm. seinälaatat, suihkut, pesuallashanat) ja sain sen tehtyä eilen. Sauna on vielä auki, siihen liittyvien muutosten tekemiselle on annettu vielä ilmeisesti joitain viikkoja aikaa. Ensin muutostyöt tökkäsivät keittiöön, joka paisui lopulta melko kalliiksi ja jahkailin monia valintoja siihen liittyen. Kun keittiö oli valmis viimein, päätin ensin, että tämä on tässä. Sitten ajattelin, että jos jotain pientä kuitenkin kylpyhuoneeseen... Niinpä yllättäen kevät oli edennyt ja osa muutoksista edelleen vaiheessa. Samanaikaisesti muiden osakkaiden muutostyöt vaativat paljon huomiota, enkä saanut enää yhtä paljon henkilökohtaista opastusta materiaalivalinnoissa, mitä alkuvaiheissa olisi ollut mahdollista saada. Tässä vaiheessa ei myöskään ole enää realistista pyytää tarjouksia materiaaleista useilta firmoilta. 

Ensimmäisessä asuntopostauksessani kerroin asunnon pohjaratkaisusta ja siihen tehtävistä muutoksista. Nyt pohdintaa parkettivalinnasta, mikä tuotti viikkoja päänvaivaa. Sukulaisilta, ystävältä ym. mielipiteen kysyminen ei auttanut yhtään, enempi vain sekoitti päätä. Lopulta päätös syntyi siten, että mietin nettikuvien äärellä, mitä itse oikeasti lattialta haluan. Harmi vain, että juuri siitä Karelian malliston parketista, joka kiinnosti minua eniten ja jonka lopulta valitsin, ei ollut kunnon kuvia tarjolla, mutta lähelle tätä meneviä kuvia löytyi jonkin verran.

Asuntoon kuului oletuksena mattalakattu tammiparketti Karelialta, joka on 3-sauvainen ja sävyltään vaihteleva eli halvin vaihtoehto tässä luokassaan valmistajalta. Lisähintaa tulee, jos haluaisi päivittää parketin 1-sauvaiseksi lankkuparkettityppiseksi ja tasavärisemmäksi. Itse halusin panostaa enemmän lattian yleisilmeeseen ja väriin kuin lankun leveyteen. Kaikkea ei hinnan puitteissa voinut saada. Rakennuttajalla on 2-3 eri yhteistyökumppania eli firmaa, joilta parketit tilataan ja tutustuin mallistoihin. 

Halusin vaalean lattian, mietin jopa valkoista jossain vaiheessa. Vakioparketti oli minun mieleeni liian tumma ja puun sävyinen, aavistuksen rustiikkinen. Ei mielestäni paras valinta skandinaaviseen sisustustyyliin, toki tämä on makukysymys. Sävy on juuri sellainen, joka sopii kyllä useimmille ja ihan aluksi hyväksyin sen itsekin; ajattelin, että ihan ok. Se on parketti, ei mikään laminaatti. Jossain vaiheessa katsellessani parkettivalmistajan nettisivuja sattumalta, mieleen tuli, voisinko saada parketin vaihdettua eri väriseksi, vaaleammaksi. Kyllähän sen voi. Lähes kaiken voi päivittää, kunhan itse keksii ehdottaa muutoksia, ja miksipä ei laittaisi asuntoa heti itselle mieleiseksi, tietysti budjetti huomioiden. Ei ehjiä ja toimivia asioita tule kuitenkaan rempattua ja vaihdettua pelkän ulkonäön vuoksi. Nyt tehtävien valintojen kanssa eletään vuosia tai jopa kymmenen, enemmänkin. Täytyy sanoa, että rakennusfirma ei kovin paljon ehdotellut vaihtoehtoja eri materiaaleille. Jossain vaiheessa opin itse kysymään ja ehdottamaan muutoksia aktiivisesti. 

Vaihtamiselle tulee aina hintaa, sillä vakiolattia (ja myös muut vakiomateriaalit )on saatu hinnoiteltua hyvin halvaksi suurten tilausmäärien vuoksi. Laminaattilattiaa en halunnut, sellainen minulla on nyt ja se on kylmä. En kysynyt edes vinyylilankuista ym. vastaavista vaihtoehdoista, ehkä olisi kannattanut..? Olisi ehkä voinut tulla edullisemmaksi, kuin parketti. Parketin kanssa jonkin verran mietityttää kissa, joka on taloudessa. Toisaalta kissa on hyvin kevyt, vain 3 kg aikuispaino, joten todennäköisesti ei saa parkettiin pahaa jälkeä aikaiseksi. 

Katselin paljon kuvia vaaleista lattioista netissä. Poimin parkettifirmoilta lopullista valintaa varten vaihtoehdot esille. Pääsin katsomaan parketeista mallipaloja rakennuttajan toimistolle, mikä auttoi päätöksenteossa, vaikka epävarmaksi edelleen jäi, miltä lattia näyttäisi isona pintana.

Tässäpä pari kuvaa parkettipaloista, jotka pääsivät karsinnassa loppusuoralle ja lisäksi verrokkina vakioparketti. Kaikki parketit ovat Karelian mallistosta. Kuvateksteissä parketit lueteltu vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas. Kaikki parketit ovat 3-sauvaparketteja. Osaa näistä saa 1-sauvaisena ja hinta olisi ollut siinä tapauksessa aivan eri luokkaa.

Tammi Natural Vanilla Matt 3S (oletus), Tammi Electric Light Matt 3S, Tammi Creamy White 3S ja Tammi Sugar 3S

Electric Light on hieman harmaaseen taittava vaalea, jossa läheltä katsoen on hienojakoista hopeista glitteristä hippua korostamassa puun syitä, ei koko pinnalla. Se ei näy, kun lattia katsoo seisomaetäisyydeltä. Se antaa kuitenkin ilmettä lattiaan ja vaikuttaa valon heijastumiseen. Yllättäen, kun laitoin tämän parkettipalan lattialle, puun syykuvio pomppasi esille voimakkaasti ja ajattelin, että parketti olisi liian levottoman näköinen yleisilmeeltään, vaikka sävy on kaunis. En siis valinnut tätä parkettia, mutta nyt olen ajoittain miettinyt, että olisiko pitänyt... Se on kuitenkin todella upea.

Creamy White on turvallinen valinta valkomattalakatuksi parketiksi, joka on selkeästi oletusparkettia vaaleampi, mutta kuitenkin puun sävy tulee edelleen hyvin esiin. Mietin pitkään tämän ja lopullisen valintani välillä, Creamy olisi ollut sopiva kompromissi, jota sukulaisetkin suosittelivat. Päädyin kuitenkin noudattaman intuitiota ja menemään kohti haavetta vaaleasta lattiasta, joten tämä jäi. 

Tammi Sugar on parketeista vaalein, luonnossa mallipala näytti jo melkeinpä liian vaalealta omaan silmään. Lopulta syy, miksi en tätä valinnut, oli se, että mallipalassa oli hilseilyä ja pintakäsittely oli lohjennut. Tuolloin oli todella kuiva talvisää ja parkettipala näytti suoraan sanottuna kuivakalta. Myyjä kertoi, ettei parketti oikeasti näin halkeile, mutta en vakuuttunut tästä. Kuvat, joita on tästä parketista netissä nähtävillä, ovat kyllä hienoja. 

Tammi Natural Vanilla Matt 3S (oletus), Tammi Milky White 3S, Tammi Creamy White 3S

Tässä kuvassa on kärkeen päässyt kaksikko sekä oletusparketti. Lopulta Milky White vei voiton. Se on vaalea, mutta ei ihan yhtä valkoinen kuin Sugar. Sävy on tasaisempi kuin Electric Lightissa. Lisäksi parketti on selkeästi vaaleampi kuin varma valinta Creamy, joka jää mielestäni aavistuksen turhan tummaksi. Jumitin tähän valintaan pitkäksi aikaa. Yritin ajatella asiaa pitkällä tähtäimellä, huomioiden kalusteiden yhteensopivuudet, siivouksen, vahingoittumisherkkyyden, makumieltymysten mahdollisen muutoksen, jopa sen, mitä ihmiset sanoisivat... Kuitenkin päätös lopulta oli pitkälti intuitio/fiilispohjainen. 

Tässä vielä kauempaa kuvattu Milky ja Creamy White (kuvassa näkyy olevan myös muutostyön hinta, missä huomioitu vakioparketin hyvitys):

Milky White on tässä kuvassa hurjan vaalea, kuva ehkäpä ylivalottunut.

Tämän valinnan kanssa sitten eletään useita vuosia. Toivotaan, että odotukset täyttyvät eikä pettymystä tulisi ulkonäön tai kestävyyden suhteen, jännittää kyllä jonkin verran.

EDIT:

Tämän postauksen tekeminen sai mut ajattelemaan lattiavalintaa uudelleen, kysyin rakennustoimistolta, olisiko vielä mahdollisuus vaihtaa Milky White Electric Light Matt -parkettiin :D Epäilen, ettei ja hyväksyn sen, aina kannattaa kuitenkin yrittää. Ei tarvitse ainakaan katua yrittämättömyyttä. Tämähän pätee ihan kaikkeen elämässä ;)



Kommentit

  1. Parketin valinta on yllättävän vaikeaa. Lattian valinta yleisestikin. Se vaikuttaa niin kovasti yleisilmeeseen. Meillä lähtee erikoisparketti tilaukseen myös ensi viikolla, mutta vielä minäkin painin valinnan kanssa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit